Thursday 12 May 2016

Resepi cinta buat suami.. cheewah!! Masak brownies mudah tanpa oven- BROWNIES

Assalamualaikum..

Perghhhh... lama sungguh tak bersiaran. Almaklumlah, susah rupanya jadi full-housewife ni kan.. nampak cam rileks jew.. tapi nak layan drama akadku yang terakhir pun tak sempat.. ngeh ngeh ngeh..

Fullamak!! Tajuk resepi tak nak kalah.. hahahaha.. Actually, brownies ni kali ke-3 ni dah teman buat. Atee.. hubby teman suka pulok mkn nyer.. selalu bila membaker, teman jew melantaknyer.. sampai baju dari L dah ke XL dah gamaknyer.. kalau tak pun anak2 dara tu kena paksa bawak gi sekolah suh member2 diorang jadi tester.. muahahaha.. yg ni laju pulak dia makan. Sampai sponser barang suh buat lagi.. hehehe.. baru membara semangat teman membaker.

Resepi ni teman amik dari adik azlina ina. Dah try resepi org lain masa 1st time buat.. tak jadi ler pulak. Dah mcm rasa biskut kering hangus jew.. malu teman nak nunjuk gambo.. hahahaha.. 2nd time try si ina ni punya jadi la pulak. So, baru teman berani share sesama resepi ni.. mana taw somi kome pun suka.. boleh gemok sesama... muahahaha...

Moh kita nengok cara teman buat. Ada la derhaka sesikit.. takde la banyak mana.. lebih kurang jew..


Bahan :

1) Coklat 350g - kat bakery dah siap                      potong (derhaka 400g)
2) Butter seketul - butterlite sedap.
3) Gula 1 1/4 cawan - taknak manis secawan      jew. Blender kering kalau gula kasar.
4) Telur 4 biji - apa2 saiz A @ B
5) Tepung bluekey self rising - 1 3/4 cawan (     derhaka 2 cawan )
6) Serbuk koko - 3 sudu besar
7) Esen vanilla - 1 sudu teh
8) Coklat chip - sukati nak letak ke tak.

Dah ada bahan2 ni? Moh kita start...

Mula2 kita double boil kan coklat & butter yg dah di potong2. Pastikan dah takde ketul2.. baru letak tepi tuk disejukkan kejap.

Dobleboil coklat & butter
Sejukkan kejap

Next step pulak. Pukul telur, gula & asen vanilla. Alaa.. pukul manja2 jew. Janji gula dah hancur. Sebab tu pakai gula castor. Teman nyer dah habis, blender ajoo..



Pastu, masukkan coklat & butter tadi.

Cenggini.. kacau sebati..

Boleh la masukkan tepung sikit2. Tepung ni takyah ayak pun takpe.. tapi dah biasa kan, so ayak la dgn serbuk koko tu..

     

Kacau rata2 taw.. jangan sampai ada ketul2 lagi.. kalau tak kang dah masak ada pulak ingat tu kacang.. padahal tepung tak hancur.. hahahaha.. aku ler tu 1st time aritu.. ngeh ngeh ngeh

Done.. rata cenggini yer..

Ok.. dah boleh prepare loyang. Pakai la loyang 10x10 @ 9x9 ker.. kalau oven. Lapik ngan kertas minyak. Haaa.. tengok aku.. rare tak?? Dah la loyang bulat(senang masuk periuk). Pakai kertas buku anak jew. Buku lelama tu takyah buang. Membazir. Pakai jew buat lapik loyang... hahaha.. jgn lupa sapu minyak @ butter @ margerin dulu..

Epik kan?? Hahaha

Isi loyang anda2 yer. Dan boleh ler tabur coklat chip atasnyer..

Lawa tak kejadian nyer?? 

Haaa.. ni ler periuk bakar teman. Pedehal takde oven. Periuk kukus pun bedal jew. Jadik jew pun. Sebab loyang kecik dapat 2 adunan. Bedal jew.. Tapi bakar atas dapur ni make sure api kecik yer. Kang tak masak pulak. Rentung jew lebih. Kalau oven 30minit.. periuk dalam 1jam. Cek la.. kalau lidi bersih dah masak ler tu..

Belasah jew labu..

Close-up. Tungku dapur pun belasah jew.. bahahaha

Tadaaaa!! Cantekkk!!

Close-up bedah siasat..

Hah.. senang jew kan.. pelagi.. moh ler kita try test buat.. alaa.. tuk minum2 petang.. ok ler tu. Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment