Monday 16 May 2016

Resepi pilihan sang putri utk birthday yg ke 12 - KEK COKLAT INDULGENCE

Assalamualaikum...

Semalam 13.05.2016 genap anak dara yg sulung ni 12 tahun. Cepatnya la haiii.. rasa cam dah tua pulak ( walau jiwa sentiasa feel 17.. hahaha). Bukak le senarai resepi kek2 yg ada dalam simpanan.. suh dia pilih. Almaklumla.. ibu tak keje. So, takde la hadiah bagai. Cuma buatkan kek ajo. Ingat nak buatkan kek stoberry.. tak nak pulak dia. Sekali belek2.. dia nak Indulgence. Gulp!! Asal macam susah jew rupanya.. hahaha.. takpe la anak. Demimu ibu gagahkan jua. Jadi tak jadi belakang citer nooo..

Kisahnya lagi tak nak potong kat umah. Dah plan ngan kawan2 nak celebrate kat sekolah. Hurm.. layanzzz.. resepi kali ni pun credit to cikgu azlina ina. Moh ler kita start.

Memula kena buat kek dulu. Takyah beso2 sangat. Dalam loyang 7' @ 8' jew.. kang toping sekian tebal nyer. Kalau loyang besor rendah pulak keknyer.. acaner nak potong 3 @ 4 lapis..

Bahan2 sebiji kek :

Bahan2 untuk kek
4 biji telur
3/4 cawan gula pasir halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonate*
Sedikit garam (ujung sudu jew)*
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu cair @ susu segar
1/4 cawan air panas

#bahan bertanda * ayak dulu yer..


Mula2 masukkan telur + gula halus + esen vanilla. Mix kan sampai kembang. Dah kembang masukkan susu pekat dan minyak masak. Mix sekejap bagi sebati


Masukkan bahan2 yang kita dah ayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau pakai senduk atau spatula jew. Pastikan rata dan tak berketul2


Dah rata masukkan susu segar @ susu cair & air panas. Kalau sebati dan boleh la masukkan dalam loyang. Pastikan loyang dah dipanaskan dulu yer. Kukus dalam masa 40 ke 45 minit

Tada!! Siap kukus & potong

Sejukkan kek kejap. Pastu boleh la potong 4. Potong 3 pun boleh.. tapi tak tinggi la kek nyer.. hehehe.. kita potong pakai benang jew awok. Tu yang tak berapa lawo.. maklum ler.. amatur.. hahaha

Bahan mouse coklat

Ok.. boleh ke next step, buat mouse coklatnyer. Bahan2 nya :

1 1/4 cawan whipping cream non dairy (bukan uht)
250g coklat masakan - kalau yg bar tu 3 petak. Kalau coin dlm 1 1/2 cawan
1 sudu besar gelatin halal-halagel
2 sudu besar air suam


Cairkan coklat dulu.. double boil jew.. pastikan takde ketul2 yer. Ketepikan


Putarkan whipping cream non dairy kita sampai kembang


Campurkan gelatin kita tadi dengan air suam. Lepas tu masukkan dalam coklat yang dah kita cairkan tadi. Kacau sebati


Masukkan adunan coklat tadi kedalam whipping cream kita yang dah kembang tadi. Kacau rata. Siap!!

Bahan2 mouse cheese

Next, kita buat mouse cheese pulak. Bahan2 untuk mouse cheese :

250g cheese(suhu bilik) - kita pakai tatura
1 cawan whipping non dairy
2 sudu besar gula icing - kita blender jew
1 sudu besar gelatin
2 sudu besar air suam


Memula putar cream cheese + gula icing sampai kembang. Ketepikan


Kemudian putar pulak whipping cream sampai kembang. Dah kembang masukkan cream cheese tadi. Kacau rata. Dah rata masukkan gelatin yang dah dicampur air suam

Mouse coklat vs mouse cheese

Ok.. siap sudah. Masa untuk melepa pulak


Selang selikan mouse2 kita.. memula kek.. pastu mouse cheese.. kek balik.. mouse coklat.. kek balik..mouse cheese balik.. kek balik.. dan lastly kita tutup seluruh kek dengan mouse coklat kita..

Omeyyy nyerrr..

Tengok tu.. Co Chef turun padang.. hahaha.. bersih kemas kejadian nyer.. baru ku tahu suamiku ini berbakat.. ngeh ngeh ngeh. Dah siap masukkan kek dalam peti sejuk untuk sejam dua.. kasi keras skit. Senang nak letak ganache


Ok.. sampai la kita ke part terakhir.. topping @ coklat ganache nyer.. bahan2 untuk ganache :

1 cawan whiping cream - kita pakai sekotak yang kecik (emborg)
250g coklat masakan - 3 petak
1 sudu besar gelatin halal
2 sudu besar air suam


Memula panaskan whipping cream kita atas api kecik. Takyah tunggu gelegak. Agak2 dah panas masukkan coklat yang dah dicincang. Cepat skit cair. Dah cair semua coklat boleh ketepikan. Campur gelatin dgn air suam dan masukkan dalam coklat tadi. Kalau gelatin dah habis boleh guna 2 sudu butter. Dah siap!

Make up timezzz!!
Ok.. ratakan ganache anda keseluruh kek. Dan bolehlah hias mengikut bakat masing2.. hahaha..

Tadaaa!! Siap sudaaa..


Hasil bedah siasat.. OWESOME!!

Begitulah kisahnya pembuatan kek cik kak ni. Feedback tak mengecewakan. Sedap kata mereka2 tu. So, korang yang nak buat special skit tuk birthday atau anniversary tuk yang tersayang leh la cuba. Kos beli barang pun separuh jew dari beli kek kat secret tu. So, jimat sangat. Cuma renyah sikit la. Alaaa.. bukan selalu pun celebrate kan.. berbaloi baloi..

Potong kek timezz!!

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment