Wednesday 10 August 2016

Resepi wajib buat si putri sulong - KARIPAP INTI AYAM

Assalamualaikum..

Hari ni nak demo resepi karipap favorite anaknda putri sulong. Dia kalau jumpa karipap orang lain pandang jew la kalau sikit. Time puasa menu berbuka wajib ada karipap atas meja. Rm2 tuk dia sorang everyday. Dulu ibu dia beli jew. Punya lah rajin kan.. hahaha.. skang dah upgrade skit. Buat sekilo terus frozen kan. Nak makan goreng jew.... waaaa.. banyak senang dah hidup!!

Moh kita ke bahan2 nya!!

Bahan2 inti karipap ayam :-

- Kentang -kalau besar2 5 biji, kecik skit 7
- Bawang merah (sederhana besar)-3 biji
- Bawang putih-3 biji
- Serbuk kari daging/ayam adabi peket             kecik
- Cili kisar 5 sudu besar (nak pedas tambah)
- Bawang besar holland 1 biji(sederhana-         tapi takde stok plak bedal jew bawang           besar huhuhu )
- Isi ayam -dada 2 ketul (yg kat Giant/tesco)
- Daun sup - 3@4 batang

Cara-caranya :

- Mula2 potong kentang kecik2 (mcm dlm gambar) rendam. Nak tukar keledek pun sedap. Tapi cik kak ni tak suka.
- Tumbuk bawang merah & bawang putih yg 3 biji tadi. Saya masukkan dlm segenggam ikan bilis. Kalau ada udang kering lagi sedap.
- Campur serbuk kari dgn cili kisar.. kacau sebati.
- Bawang besar yg sebiji tu cincang halus2. Tuk inti kita jadi manis & sedap!
- Ayam potong dadu. Jgn ada tulang. Tercekik kang.. hahaha
- Daun sup cincang halus mcm bunga rampai. Utk sedapkan baunya..

Bahan2 utama mesti ada..

Tumis bahan2 tumbuk tadi sampai garing & naik bau

Masukkan campuran serbuk kari+cili kisar. Dah garing masuk garam( 1 sudu kecil kfc)
Dan sedikit gula (1 sudu besar). Kacau sampai garing cili

Masukkan ayam.. kacau sebati
Last masukkan kentang

Baru masukkan air.. agak2 tenggelam kentang nya..

Dah empuk @ dah nak kering, masukkan bawang cincang
Last sekali dekat2 nak kering masuk daun sup

Kacau kering.. siap!!!

Next.. bahan2 kulit pulak..

Bahan2 kulit karipap rangup :

- 1 bungkus tepung gandum
- setengah cawan margerin dipanaskan (pakai minyak masak pun boleh. Dah try, tapi sedap lagi margerin)
- 1 sudu kecik penuh garam (cairkan)
- Air ( dlm 2 cawan kecik. Masuk sikit2 masa nak uli.. jgn over lembik)

Bahan2 utama kulit karipap
Margerin dah dicairkan(microwave ajo) + garam dah cairkan dgn air panas + air masak dlm 2 cawan kecik

Masukkan margerin cair panas2 dlm tepung

Ok.. gaulkan tepung dgn margerin. Baik2 melecur lak kang. Sampai jadi macam kejadian atas
Masukkan air garam.. gaul sebati + masukkan air masak sikit2. Gaul sampai jadi macam kejadian diatas. Siap!!!

Dah boleh start menguli & mengisi inti..

Pastikan dah siapkan dulang2 secukupnya. Tabur tepung tak bagi melekat. Penggelek pun salut tepung

Jom kita menggelek!!!
Percubaan pertama.. bolehlah nak makan sendiri.. hahaha

Tada!!! Siap dah. Kecik2 comel dapat dalam 60++

Banyakkan!! Save budget puasa tahun ni.. hahaha

Goreng skit tuk makan..

Balance separuh masak tuk frozenkan.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment