Tuesday 17 May 2016

Resepi kudapan paling simple & mudah - CONGO BAR

Assalamualaikum..

Entry kali ni resepi yang menjadi kudapan terbaru selain brownies. Jemu jugak asyik cekelat jew walaupun aku ni hantu cekelat.. hahaha.. So, walaupun warna tak cekelat.. masih masuk cekelat banyak2.. ( baper banyak cekelat daaa.. )

Moh kita terus ke resepi. Sangat mudah & bahan pun tak banyak. Dah buat 2 versi.. tepung gandum & tepung blue key.. rasanya yang blue key lebih sedap. Bagi aku la. Ikut resepi asal tepung gandum jew. Ni kira derhaka la. Kalau korang pakai tepung gandum masukkan baking powder sesudu yer. Ni aku pakai self rising.. so takyah masuk baking powder.

Bahan2 nya.. sikit jew..

Bahan2 nya :

3/4 ketul butter(separuh lebih skit) 
1 3/4 cawan brown sugar
3 1/2 cawan tepung blue key self rising
*kalau tepung gandum ayak dgn 1 sudu kecil baking powder
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Coklat chip & coklat bar yg di cincang              ( sukati banyak mana)
Kekacang ( sukati la kacang pe pun.. tak letak pun takpe)

Ok.. jom start !

Gula merah + butter + esen vanilla

Mix pakai whisk ajo

Masukkan telor sebiji-sebiji (buang pusat)

Mix lagi sampai cenggini

Masukkan tepung pulak

Kacau pakai spatula @ senduk sebab adunan dah kental

Masukkan coklat chip + kekacang + coklat cincang

Gaul lagi..

Masuk loyang & tabur coklat chip @ badam slice

Oh ya.. bakar dalam masa 40 minit.. ni lebih sejam sebab atas dapur gas api kecik.. hehehe..

Tada!!! Nyum nyum

Dah boleh makan

Balance simpan dalam tupparware

Senang kan? Pejam mata jew siap hehehehe.. boleh la buat minum petang.

Selamat mencuba!!

Monday 16 May 2016

Resepi pilihan sang putri utk birthday yg ke 12 - KEK COKLAT INDULGENCE

Assalamualaikum...

Semalam 13.05.2016 genap anak dara yg sulung ni 12 tahun. Cepatnya la haiii.. rasa cam dah tua pulak ( walau jiwa sentiasa feel 17.. hahaha). Bukak le senarai resepi kek2 yg ada dalam simpanan.. suh dia pilih. Almaklumla.. ibu tak keje. So, takde la hadiah bagai. Cuma buatkan kek ajo. Ingat nak buatkan kek stoberry.. tak nak pulak dia. Sekali belek2.. dia nak Indulgence. Gulp!! Asal macam susah jew rupanya.. hahaha.. takpe la anak. Demimu ibu gagahkan jua. Jadi tak jadi belakang citer nooo..

Kisahnya lagi tak nak potong kat umah. Dah plan ngan kawan2 nak celebrate kat sekolah. Hurm.. layanzzz.. resepi kali ni pun credit to cikgu azlina ina. Moh ler kita start.

Memula kena buat kek dulu. Takyah beso2 sangat. Dalam loyang 7' @ 8' jew.. kang toping sekian tebal nyer. Kalau loyang besor rendah pulak keknyer.. acaner nak potong 3 @ 4 lapis..

Bahan2 sebiji kek :

Bahan2 untuk kek
4 biji telur
3/4 cawan gula pasir halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonate*
Sedikit garam (ujung sudu jew)*
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu cair @ susu segar
1/4 cawan air panas

#bahan bertanda * ayak dulu yer..


Mula2 masukkan telur + gula halus + esen vanilla. Mix kan sampai kembang. Dah kembang masukkan susu pekat dan minyak masak. Mix sekejap bagi sebati


Masukkan bahan2 yang kita dah ayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau pakai senduk atau spatula jew. Pastikan rata dan tak berketul2


Dah rata masukkan susu segar @ susu cair & air panas. Kalau sebati dan boleh la masukkan dalam loyang. Pastikan loyang dah dipanaskan dulu yer. Kukus dalam masa 40 ke 45 minit

Tada!! Siap kukus & potong

Sejukkan kek kejap. Pastu boleh la potong 4. Potong 3 pun boleh.. tapi tak tinggi la kek nyer.. hehehe.. kita potong pakai benang jew awok. Tu yang tak berapa lawo.. maklum ler.. amatur.. hahaha

Bahan mouse coklat

Ok.. boleh ke next step, buat mouse coklatnyer. Bahan2 nya :

1 1/4 cawan whipping cream non dairy (bukan uht)
250g coklat masakan - kalau yg bar tu 3 petak. Kalau coin dlm 1 1/2 cawan
1 sudu besar gelatin halal-halagel
2 sudu besar air suam


Cairkan coklat dulu.. double boil jew.. pastikan takde ketul2 yer. Ketepikan


Putarkan whipping cream non dairy kita sampai kembang


Campurkan gelatin kita tadi dengan air suam. Lepas tu masukkan dalam coklat yang dah kita cairkan tadi. Kacau sebati


Masukkan adunan coklat tadi kedalam whipping cream kita yang dah kembang tadi. Kacau rata. Siap!!

Bahan2 mouse cheese

Next, kita buat mouse cheese pulak. Bahan2 untuk mouse cheese :

250g cheese(suhu bilik) - kita pakai tatura
1 cawan whipping non dairy
2 sudu besar gula icing - kita blender jew
1 sudu besar gelatin
2 sudu besar air suam


Memula putar cream cheese + gula icing sampai kembang. Ketepikan


Kemudian putar pulak whipping cream sampai kembang. Dah kembang masukkan cream cheese tadi. Kacau rata. Dah rata masukkan gelatin yang dah dicampur air suam

Mouse coklat vs mouse cheese

Ok.. siap sudah. Masa untuk melepa pulak


Selang selikan mouse2 kita.. memula kek.. pastu mouse cheese.. kek balik.. mouse coklat.. kek balik..mouse cheese balik.. kek balik.. dan lastly kita tutup seluruh kek dengan mouse coklat kita..

Omeyyy nyerrr..

Tengok tu.. Co Chef turun padang.. hahaha.. bersih kemas kejadian nyer.. baru ku tahu suamiku ini berbakat.. ngeh ngeh ngeh. Dah siap masukkan kek dalam peti sejuk untuk sejam dua.. kasi keras skit. Senang nak letak ganache


Ok.. sampai la kita ke part terakhir.. topping @ coklat ganache nyer.. bahan2 untuk ganache :

1 cawan whiping cream - kita pakai sekotak yang kecik (emborg)
250g coklat masakan - 3 petak
1 sudu besar gelatin halal
2 sudu besar air suam


Memula panaskan whipping cream kita atas api kecik. Takyah tunggu gelegak. Agak2 dah panas masukkan coklat yang dah dicincang. Cepat skit cair. Dah cair semua coklat boleh ketepikan. Campur gelatin dgn air suam dan masukkan dalam coklat tadi. Kalau gelatin dah habis boleh guna 2 sudu butter. Dah siap!

Make up timezzz!!
Ok.. ratakan ganache anda keseluruh kek. Dan bolehlah hias mengikut bakat masing2.. hahaha..

Tadaaa!! Siap sudaaa..


Hasil bedah siasat.. OWESOME!!

Begitulah kisahnya pembuatan kek cik kak ni. Feedback tak mengecewakan. Sedap kata mereka2 tu. So, korang yang nak buat special skit tuk birthday atau anniversary tuk yang tersayang leh la cuba. Kos beli barang pun separuh jew dari beli kek kat secret tu. So, jimat sangat. Cuma renyah sikit la. Alaaa.. bukan selalu pun celebrate kan.. berbaloi baloi..

Potong kek timezz!!

Selamat mencuba!

Thursday 12 May 2016

Resepi cinta buat suami.. cheewah!! Masak brownies mudah tanpa oven- BROWNIES

Assalamualaikum..

Perghhhh... lama sungguh tak bersiaran. Almaklumlah, susah rupanya jadi full-housewife ni kan.. nampak cam rileks jew.. tapi nak layan drama akadku yang terakhir pun tak sempat.. ngeh ngeh ngeh..

Fullamak!! Tajuk resepi tak nak kalah.. hahahaha.. Actually, brownies ni kali ke-3 ni dah teman buat. Atee.. hubby teman suka pulok mkn nyer.. selalu bila membaker, teman jew melantaknyer.. sampai baju dari L dah ke XL dah gamaknyer.. kalau tak pun anak2 dara tu kena paksa bawak gi sekolah suh member2 diorang jadi tester.. muahahaha.. yg ni laju pulak dia makan. Sampai sponser barang suh buat lagi.. hehehe.. baru membara semangat teman membaker.

Resepi ni teman amik dari adik azlina ina. Dah try resepi org lain masa 1st time buat.. tak jadi ler pulak. Dah mcm rasa biskut kering hangus jew.. malu teman nak nunjuk gambo.. hahahaha.. 2nd time try si ina ni punya jadi la pulak. So, baru teman berani share sesama resepi ni.. mana taw somi kome pun suka.. boleh gemok sesama... muahahaha...

Moh kita nengok cara teman buat. Ada la derhaka sesikit.. takde la banyak mana.. lebih kurang jew..


Bahan :

1) Coklat 350g - kat bakery dah siap                      potong (derhaka 400g)
2) Butter seketul - butterlite sedap.
3) Gula 1 1/4 cawan - taknak manis secawan      jew. Blender kering kalau gula kasar.
4) Telur 4 biji - apa2 saiz A @ B
5) Tepung bluekey self rising - 1 3/4 cawan (     derhaka 2 cawan )
6) Serbuk koko - 3 sudu besar
7) Esen vanilla - 1 sudu teh
8) Coklat chip - sukati nak letak ke tak.

Dah ada bahan2 ni? Moh kita start...

Mula2 kita double boil kan coklat & butter yg dah di potong2. Pastikan dah takde ketul2.. baru letak tepi tuk disejukkan kejap.

Dobleboil coklat & butter
Sejukkan kejap

Next step pulak. Pukul telur, gula & asen vanilla. Alaa.. pukul manja2 jew. Janji gula dah hancur. Sebab tu pakai gula castor. Teman nyer dah habis, blender ajoo..



Pastu, masukkan coklat & butter tadi.

Cenggini.. kacau sebati..

Boleh la masukkan tepung sikit2. Tepung ni takyah ayak pun takpe.. tapi dah biasa kan, so ayak la dgn serbuk koko tu..

     

Kacau rata2 taw.. jangan sampai ada ketul2 lagi.. kalau tak kang dah masak ada pulak ingat tu kacang.. padahal tepung tak hancur.. hahahaha.. aku ler tu 1st time aritu.. ngeh ngeh ngeh

Done.. rata cenggini yer..

Ok.. dah boleh prepare loyang. Pakai la loyang 10x10 @ 9x9 ker.. kalau oven. Lapik ngan kertas minyak. Haaa.. tengok aku.. rare tak?? Dah la loyang bulat(senang masuk periuk). Pakai kertas buku anak jew. Buku lelama tu takyah buang. Membazir. Pakai jew buat lapik loyang... hahaha.. jgn lupa sapu minyak @ butter @ margerin dulu..

Epik kan?? Hahaha

Isi loyang anda2 yer. Dan boleh ler tabur coklat chip atasnyer..

Lawa tak kejadian nyer?? 

Haaa.. ni ler periuk bakar teman. Pedehal takde oven. Periuk kukus pun bedal jew. Jadik jew pun. Sebab loyang kecik dapat 2 adunan. Bedal jew.. Tapi bakar atas dapur ni make sure api kecik yer. Kang tak masak pulak. Rentung jew lebih. Kalau oven 30minit.. periuk dalam 1jam. Cek la.. kalau lidi bersih dah masak ler tu..

Belasah jew labu..

Close-up. Tungku dapur pun belasah jew.. bahahaha

Tadaaaa!! Cantekkk!!

Close-up bedah siasat..

Hah.. senang jew kan.. pelagi.. moh ler kita try test buat.. alaa.. tuk minum2 petang.. ok ler tu. Selamat mencuba!!